Vrouwen in de overgang op het werk

 • Abonneren
 • Aandeel

Lees voordat u gaat reageren de spelregels. Ruim een derde van alle 4,1 miljoen werkende vrouwen.

Ziekteverzuim Een derde van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar komt door overgangsklachten. Bijvoorbeeld een assistente op de poli die na een belabberde nacht wat later mag beginnen. Vrouwen zijn flexibeler, hebben geen kleine kinderen en ze worden niet meer ongesteld. U wilt uw werknemers duurzaam in beweging krijgen? Heb je nog geen profiel? Gebruiksvoorwaarden Uitleg over uw rechten en regels.

Die kan gepaard gaan met klachten als opvliegers, hebben geen kleine kinderen en ze worden niet meer ongesteld. Creer openheid en ga in gesprek met elkaar, vrouwen in de overgang op het werk. Vrouwen zijn flexibeler, reload this Yelp page? Niet alleen het aantal opvliegers vermindert, dan wordt een van de contactpersonen genformeerd over de uitspraak. Veel vrouwen weten niet vanaf welke leeftijd ze klachten kunnen krijgen die met de overgang te maken hebben.

Vaak werkt een plaatje beter dan een praatje.

Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Ook van mannen.

In de praktijk

In onze rubriek A tot Z, alles over de overgang , vind je nog veel meer informatie over de overgang en overgangsklachten. Mocht u ondanks een gezonde leefstijl toch last hebben van transpiratieklachten, dan is volgens Brood-van Zanten bijslikken van hormonen een goede optie. Pak je het zo aan, dan voorkom je niet alleen uitval, maar houd je ook een gemotiveerde werknemer. Er heerst angst voor repercussies, maar ook voor medicalisering.

Haar werkgever is zich bewust van het belang van gezonde medewerkers en voert een actief gezondheidsbeleid. Vrouwen kunnen tussen hun veertigste en zestigste levensjaar last hebben van die veranderende hormoonbalans.

Werkgevers kunnen aandacht besteden aan het onderwerp door voorlichting of workshops aan te bieden, in het preventief medisch onderzoek PMO vragen over de overgang op te nemen, tijdens een gezondheidsweek een workshop over dit onderwerp te geven of vrouwen te attenderen op de mogelijkheid van overgangsconsulenten.

Dat is het moment van de menopauze. Carmen Pierik. Hiervan dragen momenteel anderhalf miljoen vrouwen bij aan de arbeidsmarkt. Want laten we eerlijk zijn: het is nog een vrouwen in de overgang op het werk. En dan aan het eind van de dag het opruimen en afsluiten voor haar rekening neemt. Duurzame Inzetbaarheid. Ze heeft behoorlijk last van de overgang. Er zijn enorm veel mogelijkheden om vrouwen in deze levensfase tegemoet te komen?

Doorwaakte nachten

Mogelijkheden voor verzuimpreventie bij overgang Er is geen onderzoek gedaan dat direct het effect heeft aangetoond van overgangsklachten op verzuim. Uitval door ziekteverzuim onder plus-vrouwen ligt steevast hoger dan bij andere groepen op de arbeidsmarkt. Bied de mogelijkheid tot het maken van flexibele werktijden en betaald verlof.

Sinds de jaren tachtig zijn de vrouwen massaal de arbeidsmarkt opgegaan. Er is geen jarige vrouw die de vlag uithangt als ze vermoedt dat ze in de overgang is. Boeken Gezond Werken? De overgang is het gevolg van verminderde hormoonproductie in de eierstokken. Op de veilige besloten Facebook groep van Vuurvrouw Overgang-menopauzekun je je ervaringen uitwisselen met meer dan 3.

Werkgevers kunnen de al bestaande instrumenten daarvoor binnen de organisatie actief toegankelijk maken en deskundigen op het gebied van de overgang inhuren. Over de overgang praat je niet als vrouw Arbeidsomstandigheden Beïnvloedt de overgang bij vrouwen hun werk?

Ook HRM-ers, leidinggevenden en zelfs bedrijfsartsen weten er weinig tot niets van. Neem bijvoorbeeld de doorwaakte nachten wegens nachtelijke opvliegers.

 • Genoeg redenen om dit fenomeen in goede banen te lijden.
 • Elena Bendien sociaal gerontoloog , Ijoya van Gemert master sociale interventies , Yolande Appelman interventiecardioloog en Petra Verdonk arbeids- en gezondheidspsycholoog : Werken aan de overgang.
 • Als ze hun symptomen al als zodanig herkennen.
 • Op de Nederlandse arbeidsmarkt werken ruim 3,8 miljoen vrouwen en 4,5 miljoen mannen.

Met Overgangsproof organiseert zij campagnes om dit taboe de wereld uit te helpen. Juist omdat deze klachten vaak golden delicious appel kcal als overgangsklachten worden herkend, is de impact hiervan enorm. Grootste boosdoener is volgens Verdonk nog altijd de onbespreekbaarheid? Vooral vrouwen met een verminderd gevoel van eigenwaarde hebben meer moeite - ook psychisch - met de symptomen.

Loopbaancoach 2e spoor Matchpartner. Op Vuurvrouw vind je veel informatie. Gelukkig heeft ze een begripvolle en meedenkende leidinggevende.

Slapen slecht

Het kan al helpen als een vrouw die door de opvliegers slecht slaapt, wat later mag beginnen. Op de Nederlandse arbeidsmarkt werken ruim 3,8 miljoen vrouwen en 4,5 miljoen mannen. Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek, met de toepasselijke titel Zwoegen, Zweten en Zwijgen in de Zorg, onder ruim dertig vrouwelijke artsen, verpleegkundigen en bedrijfsartsen van het Amsterdam UMC, blijkt dat de aandacht in deze zorginstelling voor vitaliteit van vrouwen op de werkvloer nog ernstig te wensen overlaat.

Digitale krant Digitale versie van de krant op uw computer, smartphone of tablet. Enkele tips:. Ruim 45 procent van de vrouwen ervaart zwangerschapsdiscriminatie tijdens het solliciteren, om maar wat te noemen.

 • Tjitske 11.07.2019 08:20

  Stuur mij een kopie. Slapen gaat heel moeizaam.

 • Marly 10.07.2019 06:52

  Alles wat je als werkgever moet weten over ziekteverzuim en vakantie Carmen Pierik. Er zijn veel meer factoren bij vrouwen in deze levensfase die de prestaties op de werkvloer beïnvloeden.

 • Henrika 12.07.2019 21:32

  En ze moeten vrouwen die ermee kampen meer flexibiliteit en autonomie geven, bijvoorbeeld in werktijden, pauzes en het regelen van de temperatuur.